Roger Waters

Roger Waters 2006
Forside Profil Waters i DK Diskografi Nyheder Gæstebog Kontakt

Roger Waters biografi

George Roger Waters blev født 6. september 1943 i Cambridge England. Forsamlingen af Pink Floyd finder man i deres skoler; Han gik på samme skole i Cambridge som Syd Barrett, bare 2 klasser over ham. Senere kom Waters til Londons polytekniske skole hvor han blandt andet mødte Nick Mason og Rick Wright.

Syd Barrett og Waters var barndomsvenner og derigennem blev så grundstenen til Pink Floyd lagt. Syd Barrett var i starten den ledende skikkelse i bandet, men da Syd viste sig fra en noget ustabil præstation, f.eks. dukkede han slet ikke op til nogle koncerter, sad helt stille ved interviews og sagde ikke noget, blev de andre medlemmer i bandet enige om at finde en afløser til Syd. Valget faldt på David Gilmour der tidligere havde hjulpet Syd med nogle fif og rif. Man håbede dog stadig på at Syd ville skrive sange til Pink Floyd, men det viste sig at han hverken havde lyst eller overskud til – så de sidste tre medvirkender af Syd med Pink Floyd finder man på A Saucerfull of secrets.

Herefter var Waters en flittig mand. Med More året efter viste de at de sagtens kunne klare det uden Syd. Og samme år udgav de deres første dobbeltalbum, Ummagumma. Og de blev ved og fik større og større succes med to albums i 1971 – Relics og Meddle. I 1972 kom så albummer Obscured by clouds, som jeg synes er deres bedste indtil det år. Denne succes overskygges snart af det måske største og mest perfekte værk nogensinde Dark Side Of The Moon, der efter udgivelsen i 1973 lå på den engelske bilboard top200 i over 1500 uger i træk... En præstation ingen anden kan gøre efter – albummet siges stadig at sælge 7000 – 8000 eksemplarer om ugen efter at ca. 40 millioner mennesker allerede har erhvervet sig dette mesterværk.

Efter Waters’ enorme succes var der store forventninger til næste album, der blev kaldt Wish You were here, og blev udgivet i 1975. Dette album nåede ikke helt op på niveau med Dark side of the moon, men begejstringen var høj. Pladen der indledes med shine on you crazy diamond der jo er en hyldest til Syd Barrett slutter også med de sidste dele af sengen – man kan sige at pladen er indrammet i hyldest til Syd Barrett. Animals der var deres næste udgivelse i 1977 går også under navnet ”det glemte album”. Denne noget trykkende titel skyldes at mange ikke synes at den levede op til især de to foregående albums. Jeg giver dem til nærmelsesvis ret, men animals har også sine højdepunkter, især et nummer som pics on the wing part II er helt fantastisk.

En dag i øvelokalet kom Roger Waters hen til de andre i bandet med to oplæg til to nye albums – to projekter. Det ene hed The Pros and cons of hitchhiking og det andet hed The Wall. De øvrige medlemmer var ikke I tvivl om hvad de ville vælge, da de syntes Pros’ n’ cons fortalte for meget om Waters’ private rejser hvor han rejste med rygsæk og guitar. Så bandet besluttede sig for at gennemføre The Wall projektet der udkom i 1979– og hvilken succes det blev!

I 1983 mens de indspillede The final cut blev det klart for medlemmerne at Roger Waters og David Gilmour ikke skulle indspille flere albums sammen. Der var for stor uenighed om bandets ”overhoved” da Waters havde et fuldstændig færdigtænkt mesterværk som de andre syntes var for solispræget fra Waters side. Og egentlig kan man godt forstå det, Final Cut handler om hans far Eric Fletcher der omkom under invasionen af Ansio i Italien under 2. verdenskrig. Waters gav ikke plads til de andre kunne sætte deres præg på værket, og så kan man jo kun tænke på om ikke det også er ok... ? En lækker plade blev det ihvertfald til - The Final Cut.

Dette skabte spliden der førte til at Pink Floyd blev delt op i to, Roger Waters alene mens de andre stadig dannede Pink Floyd.

Dette skabte dog rammen for Roger Waters’ solokarriere da han året efter udgav sit ”første” soloalbum The Pros and cons of hitchhiking i 1984 – en plade der jo tidligere var ”kasseret” af de øvrige medlemmer i Pink Floyd. Efter min mening et af de aller bedste albums nogensinde. Et mere ukendt album så dagens lys i 1986 – det var When the Wind Blows . Musikken er lavet til en tegnefilm og handler om en mulig 3. verdenskrig samtidig med det er en antikrigsfilm - noget der jo ikke er nyt for Waters.

Flere antikrigsalbums udkommer med Waters’ navn på – i 1987 hed albummet Radio K.A.O.S. Et album der for mange ikke når de andre soloalbums, men det er jo Waters, og det er ikke dårligt… En milestem for Waters var udgivelsen af Amused To Death, et værk han åbenlyst er megt stolt af og med god grund – han spiller noget derfra til hver eneste koncert. Især Perfekt Sence er helt fænominal, især live… Albummet blev udgivet i 1992, og folk med hang til Waters bør eje et eksemplar af dette prægt album, som man bør eje alle albums beskrevet her.

I 2005 Ukommer Ca Ira som er en opera skrevet af Roger Waters. Efter at have arbejdet med Ca Ira i 16 år bliver den endelig udgivet. Den er et historisk indblik i den franske revolution opført i Operastil som kun Waters kan gøre det. Selv udtaler Waters om sin nye opera: "It's actually very melodic and it's unashamedly emotional. So, if the intellectuals of the modern opera world are catty about it, so be it” ... "I fully expect some resistance. There will be a lot of, 'Who does he think he is?"

Med dette siger Waters til verden at selvom han har lavet et noget anderledes værk vil han fortsat udtrykke sine ideologiske tanker gennem sin musik, også selvom der måske vil komme megen modstand. Roger Waters har gæstet Danmark 4 gange og forhåbentlig vil der komme mange flere besøg. Først i 2002 i forum med sin In The Flesh tour, og senest i 2006med sin opførelse af hele Dark Side Of the moon på Roskilde Festival. Roger Waters tog turen til Als d. 1. maj 2007 hvor han gav koncert i Augustenborg Slotspark og senest i Odense 2008 på Fionia Park. koncerten her var mere forskellig fra de to andre. Han havde bla. en "Pig on the Wing" som en stor ballon med tekster som "Kafka Rules OK!" der svævede over punlikum og til sidst blev sat fri. Igen fik vi lejligheden til at høre hele Dark side of the moon i sin fulde længde - Jamen det kan bare ikke blive dårligt når der står Roger Waters på tingene !

ALLE koncerter var jeg selvfølgelig med til – og til Jer der ikke har oplevet det - OPLEV DET !

TIL TOP